Zoeken in deze blog

dinsdag, juli 30, 2013

3 supersnelle pasta's

Soms heb je weinig tijd. Of weinig zin. Of weinig in huis. Dan kan je natuurlijk een pizza scoren of een ei bakken, maar je kan ook een snelle pasta in elkaar draaien. Misschien dat de Italianen dit gewoon vaak overkomt, maar waarschijnlijker is denk ik dat de Italiaanse mama’s bij uitstek beseffen dat meer niet altijd beter is en de ultieme smaken met elkaar hebben weten de combineren. In ieder geval hebben zij (zij, het Italiaanse volk) in ieder geval een keur aan heerlijke, simpele en dus snelle pastarecepten. Niet gek dus dat 2 van mijn 3 favoriete supersnelle pasta’s afkomstig zijn uit de Italiaanse keuken. De eerste pasta maakte mijn lief voor mij op onze eerste date. Dit is de échte versie van spaghetti carbonara, zonder room dus. De tweede, pasta puttanesca, maakte mijn oud-huisgenootje met enige regelmaat. Er zijn verschillende versies in omloop, ik vind die van haar het lekkerst. De derde is een oud-Hollandsche versie van de Amerikaanse Mac ’n Cheese. Dit is een receptje van mijn vader - die er dol op was - en wordt echt lekker als je goede ham en lekkere belegen (of zelfs oude) kaas gebruikt.

1. Spaghetti Carbonara
Ingrediënten (voor 4 personen)
350 gram spaghetti
250 gram spekblokjes
1 ui

1 teentje knoflook
80 gram Parmezaanse kaas
4 eieren

Bereiding
Kluts de eieren los met de geraspte Parmezaanse kaas en wat verse peper. Bak de spekjes met de ui en knoflook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zodra de pasta klaar is, draai je het vuur onder de pan met de spekjes laag en voeg je de pasta daar aan toe. Doe ook het eimengsel hierbij en meng het geheel goed. Zorg dat de pan niet (en pasta met de spekjes) niet heel heet is als je het eimengsel toevoegt, het idee is dat het ei soort van vloeibaar blijft en dat het geen roerei wordt. Geef de rest van de Parmezaanse kaas er los bij. Lekker met een frisse groente of bijvoorbeeld een salade van veldsla.


NB deze pasta is niet helemaal geschikt om op te warmen, kwam ik achter.. dan krijg je dus alsnog een soort roerei (op de foto wel een klein beetje te zien)

2. Pasta Puttanesca 

Ingrediënten (voor 4 personen) - afhankelijk van wat je lekker of minder lekker vindt kan je de onderstaande hoeveelheden aanpassen
350 gram spaghetti
2 blikjes ansjovis
2 potjes kappertjes
1 ½ pot zwarte olijven
1 ½ blik tomatenblokjes
1 flinke teen knoflook
1 Pepertje

Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd alle ingrediënten fijn (behalve de tomatenblokjes) en bak ze kort, de knoflook eerst. Voeg als laatst de tomatenblokjes. Voeg naar smaak peper en zou toe. Voeg de pasta toe (en eventueel wat kookvocht) en verwarm nog even kort. Groene olijven kunnen ook worden toegevoegd. Ook lekker met wat verse peterselie en Parmezaanse kaas. Serveer met een rucolasalade.

3. Macaroni met ham en kaas 

Ingrediënten (voor 4 personen)
350 gram macaroni
250 gram achterham (dikke plak)
250 gram belegen kaas

Bereiding
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de ham en de kaas in kleine blokjes (de kaas kan je eventueel ook raspen). Meng de pasta met de ham en de kaas, voeg eventueel nog wat kookvocht toe en verwarm kort. Bestrooi de pasta met verse peper en serveer bijvoorbeeld met een tomatensalade.Geen opmerkingen: