Zoeken in deze blog

maandag, juli 08, 2013

Zwolse jongens


Ik was ziek vorige week. En heb dus veel televisie gekeken. Onder andere de afleveringen van Heel Holland Bakt die ik nog niet had gezien. Wat een heerlijk, gezellig programma is dat (en Martine Bijl is stiekem heel grappig). Een aflevering ging over koekjes, dus ik heb heel wat van mijn lievelingsbaksels voorbij zien komen. En jurylid meesterpatissier Robèrt van Beckhoven zei het: het lijkt heel makkelijk, maar koekjes bakken is echt moeilijk. Hoe dan ook, inspirerend was het. Dus ik heb dit weekend dan ook Koekje er weer bij gepakt en ben de keuken in gedoken. Het resultaat: een heleboel (serieus een heleboel) Zwolse jongens
Zwolse jongens

Een erg lekker koekje, zacht krokant met een licht smaakje van citroen en een soort ‘topping’ van amandelschaafsel en suiker.

Ingrediënten (genoeg voor wel 40-50 koekjes)
200 gram zachte boter
125 gram witte basterdsuiker
geraspte schil van ½ suiker
3 gram zout
1 eierdooier
250 gram gezeefde zeeuwse bloem
½ eiwit, losgeklopt

Voor het victoriabeslag:
100 gram kristalsuiker
100 gram amandelschaafsel
½ eiwit, losgeklopt

Bereiding
Meng de boter met de basterdsuiker, geraspte citroenschil, het zout en de eierdooier. Kneed de zeeuwse bloem erdoor. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een vierkante lap van 3 mm dik. Hoe vierkanter de lap, hoe makkelijk het is de koekjes zo meteen in de goede vorm te snijden. Snijd de lap indien nodig tot  een vierkant en herhaal deze stappen (verdeel dan de eerste keer niet alle beslag over het deeg). Bestrijk het deeg met het ½ eiwit. Verdeel het victoriabeslag erover. Snijd het deeg in stroken van 7 cm lang en 2 ½ cm breed. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven tot ze goudgeel zijn.
 


Victoriabeslag: meng voor het victoriabeslag de kristalsuiker, het amandelschaafsel en het ½ eiwit tot een strooibaar mengsel.
Geen opmerkingen: