Zoeken in deze blog

donderdag, juli 11, 2013

Voortschrijdend inzicht (2)


Wist je dat het helemaal niet nodig is om cardio-sporten te doen om af te vallen of fit te worden? Sterker nog, je krachttraining is – als je het goed doet – zelfs effectiever. Ok, je verbrandt meer calorieen tijdens een uur op de loopband dan in een uur in het squat rack (hoewel dit er maar van afhangt hoe snel je squat denk ik ;)). Maar je "verbranding" in rust (de Thermic Effect of Food) is na krachttraining veel hoger en langduriger dan na cardio. Bovendien, je bouwt met krachttraining spieren op, die op hun beurt weer calorien ‘vreten’.  Niet overtuigd? Google maar eens: “weight lifting versus cardio”.

Dat voor zover de theorie. Een jaar geleden was ik hierdoor zo overtuigd geraakt dat ik uit volle overtuiging aan de gewichten begon te sjorren. Ik sport normaal gesproken minimaal 2, maar meestal 3 en soms 4 keer per week. Dat werd dus alleen maar krachttraining. De weken verstreken en ik merkte dat ik met steeds minder zin naar de sportschool ging. Het hielp denk ik ook niet mee dat ik weinig effect merkte (maar dat lag aan andere dingen). Ik heb een aantal keer mijn training volledig op de automatische piloot afgedraaid en ben zelfs een keer rechtsomkeert gegaan toen ik de gym binnenliep.

Dat kon toch zeker niet de bedoeling zijn. Ik heb een half jaar geleden zelfs even getwijfeld of ik met het schema zou stoppen. Maar ik wist wel dat als ik op dat moment zou stoppen, het zeer onwaarschijnlijk zou zijn dat ik weer zou beginnen. En dat was zonde. Dus besloot ik minder krachttraining te doen en toch weer wat van die cardio lesjes te gaan doen. Perfect! Dat is precies de afwisseling die ik nodig heb om geboeid te blijven. Bovendien maakt het me iets flexibeler, omdat ik minder ‘vast’ zit aan die rustdag. Die dag probeer ik namelijk wel trouw te handhaven, maar ik kan dan natuurlijk prima een uurtje spinnen, steppen of attacken. De moraal? Hoe effectief een bepaalde methode op papier ook is, het meest effectief is toch een methode die voor jou werkt. Jij moet het namelijk op de lange termijn kunnen volhouden. Uiteindelijk doe je dit omdat je het leuk vindt – als het goed is – en het moet dus ook wel leuk blijven. Als dat betekent dat je iets afwijkt van de theorie, dan zij dat maar zo. Toch?

2 opmerkingen:

Jorit de Kruijff zei

Maar je verbranding in rust (de Thermic Effect of Food) is na krachttraining veel hoger en langduriger dan na cardio.

dat komt niet door de thermic effect of food. :) Dat heeft te maken met hoeveel energie je lichaam nodig heeft om je eten te 'verbranden'.

Slank Sterk zei

Goed punt. Aangepast! Misschien een idee hier eens een artikel aan te wagen.