Fruit is gezond
Zoals jullie kunnen lezen stond ik laatst in de krant.
Mijn reactie die uiteindelijk leidde tot dat stukje kwam voort uit mijn
kruistocht (enige dramatiek is mij niet vreemd) tegen het stigmatiseren van een
individueel stuk voedsel of een hele voedselgroep. Nog zo’n ongelooflijk stuk
advies waar ik voortdurend geïrriteerd door kan raken, is het afraden van
fruit. Je hoort het voortdurend, van fruit word je dik. Of nog zo’n mooie:
‘fruit bevat suiker en daar word je dik van’.
Dat is dus allemaal onzin.
Sowieso wordt je niet dik van een bepaald stuk voedsel,
of eten. 1 hamburger maakt je niet dik, net zoals je van 1 blaadje sla niet
afvalt. Alles draait om proporties. Waar ik eerder al eens een stuk heb
geschreven over thermodynamica en de hoeveelheid calorieën die per dag moet
eten, gaat dat ook nu weer op. En zoals altijd, overdaad schaadt, ook met
fruit. Op zichzelf bezien bevat een stuk fruit – net zoals al het andere eten –
een bepaalde hoeveelheid calorieën. Die calorieën tellen mee voor je dagelijkse
behoefte. Wanneer je teveel calorieën eet op een dag, zal je dikker worden. Het
maakt voor je lichaam niet uit waar die calorieën vandaan komen. Teveel is
teveel. Dus ook van fruit. Wanneer je ervoor zorgt dat fruit een normaal
onderdeel van je dieet is (ik bedoel dieet in de brede zin van het woord, dus
wat je op een dag eet) is het uitermate gezond.
Fruit bevat voornamelijk vitamine C en een boel vezels.
De hoeveelheid verschilt per stuk, maar je kan erop vertrouwen dat met elk stuk
wat je eet je een goede hoeveelheid binnenkrijgt. Vitamine C is zo ongeveer de
meest bekende vitamine van de hele wereld. Vraag iemand naar de werking en
iedereen zal je zeggen dat het goed is voor je weerstand. Vitamine C heeft een
antioxiderende werking en verhoogt je weerstand tegen ziekmakers. Vezels heb je
nodig voor een goede darmflora en ze zorgen ervoor dat je eten goed wordt
opgenomen. Wat overigens geinig is om te zien is dat supplementeren met vitamine
C na een bepaald punt, alleen maar negatieve gevolgen heeft. Net zoals met
alles in het lichaam is meer niet altijd beter. Sterker nog, teveel vitamine C
kan leiden tot hartklachten en een slechtere gezondheid. Eens te meer een
bewijs dat individuele stoffen vaak niet leiden tot de aan hen toegedichte
magische werking en het beter is om het gehele voedsel naar binnen te werken in
plaats van vertrouwen op een individueel deel daarvan. Koffie en cafeïne is
eenzelfde verhaal.
Maar wat is er dan zo slecht aan fruit? Waarom heeft dit
gezonde voedsel waar mensen (en dieren) al duizenden jaren op vertrouwen dit
ineens aan te danken? De slechte eigenschappen lijken met name voort te komen
uit de grotere beweging die is er ontstaan tegen koolhydraten. En daarmee tegen
suikers. Fruit bevat veel fructose en sommige mensen menen dat dat slecht voor
je is. Het zou leiden tot een grotere mate van vetopslag. Met andere woorden,
je wordt er dik van. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, ook dit is onzin.
Toegegeven teveel fructose is inderdaad niet goed voor je. De algemene
consensus lijkt dat je per dag ongeveer maximaal 50 gram fructose kan eten
voordat het wellicht gevaarlijk wordt. Al zijn er ook studies waaruit geen
schadelijke gevolgen werden waargenomen bij 100 gram per dag. 50 gram lijkt misschien
weinig, maar besef wel dat dat meer dan 8 appels zijn. Per dag dus. En dan moet
dat ook nog volgehouden worden voor meerdere dagen. Ik moet de eerste persoon
nog tegenkomen meerdere dagen achter elkaar (1 tot 4 dagen kan geen kwaad) die
per dag 8 appels weet weg te werken. De richtlijn van het voedingscentrum ‘eet
elke dag twee ons groente en twee stuks fruit’ is dus een uitstekend stukje
advies.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten