Zoeken in deze blog

donderdag, november 28, 2013

Pompoen taart met walnoten topping


Je kent het wel: een feestje waarbij je naast de uitnodiging ook het verzoek krijgt zelf een versnapering mee te nemen. Meestal om de kosten van de gastheer of –vrouw wat te drukken, maar soms ook om andere redenen. Zo ging ik laatst naar een bescheiden familiefeestje in het huis een jarige, maar de persoon in kwestie was niet op de hoogte van dit festijn. Juist, een surprise party. Anyway, dan kan je niet verwachten dat er een buffet of een driegangendiner klaar staat. Dus nam iedereen iets mee en werd de jarige zo overvallen door een geheel gecaterd feest in zijn eigen huis. 

Ik had nog een pompoen liggen en besloot daar een zoete pompoen taart mee te maken. Omdat het vandaag Thanksgiving is – en pumpkin pie een typisch Thanksgiving recept is – leek het me toepasselijk om deze vandaag te delen.

Ik maakte een combinatie-variatie van een aantal recepten die ik op internet vond (de belangrijkste: 1 van Jamie Oliver via okokorecepten.nl en 1 van Epicurious). Dat doe ik wel vaker. Ik ben namelijk wat minder goed in het verzinnen van compleet nieuwe dingen, vind ik zelf. Maar ik vind meestal wel een bepaald deel uit het ene recept lekker en een ander aspect uit een ander recept. Dus combineer ik die dan. Mix en match. Meestal pakt dat wel goed uit (alleen bij koekjes moet je een beetje op de verhoudingen letten, die steken nogal nauw).

Zo ook met deze zoete pompoen taart met walnoten topping.

Ingrediënten (in ieder geval genoeg voor 1 taart in een lage taartvorm 30cm doorsnede, ik had van de vulling en de deegbodem zoveel dat ik genoeg had voor 1 grote en kleine taart, dus 20 porties ongeveer)

1. Voor de topping
200 g walnoten
150 g bruine suiker
Snuf kaneel
Snuf zeezout

2. Voor de bodem
250 g bloem (plus wat extra om te bestuiven)
50 g poedersuiker
125 g ongezouten kode boter, in kleine blokjes
1 ei
Scheut melk

3. Vulling
1 pompoen, in stukken (niet geschild wel de zaaden verwijderd)
½ liter volle melk
1 vanillestokje
200 g kristalsuiker
500 ml geklopte slagroom
2 eieren
Snuf speculaaskruiden (je kan ook zelf een kruidenmengsel maken van kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, anijszaad etc)
Snuf anijszaad

Bereiding
Maal alle ingrediënten voor de topping in de keukenmachine tot het fijn kruimelig is. Dit kan eventueel een dag eerder al gedaan worden.

Het deeg kun je met de hand of in een keukenmachine maken. Zeef vanaf enige hoogte de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang door, anders wordt de bodem 
elastisch en taai in plaats van kruimelig en krokant.


Over na het koken van de pompoen
Alle ingredienten voor de vulling
De vulling

Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak, en druk de bal uit tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm met antiaanbaklaag van 25 cm in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve cm. Wikkel het deeg om de deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk het deeg ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg, leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).

Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel 
op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Deeg in de vorm
Klaar voor het blindbakken
Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit (bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).

Kluts de 2 eieren en doe deze samen met de geklopte slagroom en de speculaaskruiden/het kruidenmengsel bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals goed door elkaar en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven. Haal dan de taart uit de oven en verdeel het topping mengsel er overheen. Zet nog 10-15 minuten terug in de oven. De taart is klaar als het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig is.  Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk.



Bodem met vulling klaar voor de oven
Nu met topping
Voedingswaarden (per portie)
Kcal 270
Koolhydraten 25
Vet 17
Proteïne 4

Af

Geen opmerkingen: