Wat is er nou feestelijker dan een taart
bakken. Komt misschien ook omdat
het opeten van een taart een feest is.. of het is meestal feest als je taart
eet.. een van die twee :).
Ik had er in ieder geval zin in de afgelopen
twee weken. En bakte twee keer een taart. Hele verschillende taarten, met een ingrediƫnt
gemeen: zelfgemaakte karamel. Hoewel taarten bakken niet het makkelijkste is,
zijn ze allebei goed gelukt. De eerste was een NY salted caramel chocolate
cheesecake, uit de delicious van september. Ik vind het niet helemaal aan mij
om dat recept prijs te geven, maar als je echt benieuwd bent koop dan ‘Mijn
favoriete desserts’ van Janneke Phillipi (sowieso een must-have), daar staat
het in. Dit is overigens ook het echt perfecte kado voor kookliefhebbende
zoetekauwen, heerlijke recepten (ik houd me aanbevolen). Deze taart aten we in
tijdens een herfstweekend op het platteland met familie, vuurtjes, uitslapen en
spelletjes. Een perfecte match. De taart was erg lekker en ik wil jullie de
foto’s niet onthouden.
Ingrediƫnten (voor 12 stukjes)
175 gram bloem
150 gram witte basterdsuiker
zout
125 gram koude boter
125 gram suiker
1 bekertje slagroom (125 ml)
100 gram gepelde walnoten (ik gebruikte meer, dat leek me
wel lekker)
1 ei
boter om in te vetten
bloem om te bestuiven
Bereiding
Ik volgde het recept van ah.nl, maar week op 2
punten af. Ten eerste roosterde ik de walnoten van tevoren. Ik weet niet zeker
of dat echt verschil maakte, maar ik ben echt dol op de smaak van geroosterde
walnoten en ik denk dat het de taart alleen maar lekkerder maakt. Ten tweede
lukte het me niet lekkere karamel te maken op de manier waarop Albert het me
aanraadde. Het mengsel kristaliseerde toen ik de lepel water toevoegde en de
tweede keer verbrandde het. Ik gaf
het op. Toen deed ik het op Paulines manier.. dat lukte in een keer. Het enige is dat als je de
room toevoegt het mengsel opeens een beetje stolt (de room is immers koeler dan
de karamel). Maar als je het weer een beetje verwarmt smelt het weer. De
karamel saus die ik toen kreeg leek me wat vloeibaar, maar bleek uiteindelijk
perfect. Wat ook kan is dat je een blik gecondenseerde melk kookt in een pan
water gedurende 4 uren (zorg dat er voldoende water in de pan zit). Op die
manier krijg je ook karamel, waar je geen room meer aan toe hoeft te voegen om
saus te krijgen. Achter dit trucje kwam ik helaas pas een week later, toen ik
de salted caramel cheesecake maakte. Overigens had ik ook wat moeite met het
uitrollen van het deeg van de walnotentaart (wie zei dat taarten bakken makkelijk was..). Het is zanddeeg en dat staat
bekend om zijn kruimeligheid. Ook het toevoegen van een scheutje melk deed de
truc niet, het deeg bleef breken. De onderste laag heb ik uiteindelijk gewoon
in de taart vorm geduwd en de bovenste laag er zo goed en kwaad als het ging
bovenop gelegd. Daar ga ik nog eens mee experimenteren.
Voedingswaarden (per stukje)
(ik weet niet of je dit zou willen weten, maar goed)
Kcal 338
Koolhydraten 23
Vet 20
Proteine 4
Geen opmerkingen:
Een reactie posten