Je kent het wel: een feestje
waarbij je naast de uitnodiging ook het verzoek krijgt zelf een versnapering
mee te nemen. Meestal om de kosten van de gastheer of –vrouw wat te drukken,
maar soms ook om andere redenen. Zo ging ik laatst naar een bescheiden familiefeestje
in het huis een jarige, maar de persoon in kwestie was niet op de hoogte van dit
festijn. Juist, een surprise party. Anyway, dan kan je niet verwachten dat er een buffet of een
driegangendiner klaar staat. Dus nam iedereen iets mee en werd de jarige zo
overvallen door een geheel gecaterd feest in zijn eigen huis.
Ik had nog een pompoen
liggen en besloot daar een zoete pompoen taart mee te maken. Omdat het vandaag
Thanksgiving is – en pumpkin pie een typisch Thanksgiving recept is – leek het
me toepasselijk om deze vandaag te delen.
Ik maakte een combinatie-variatie
van een aantal recepten die ik op internet vond (de belangrijkste: 1 van Jamie Oliver via okokorecepten.nl en 1 van
Epicurious). Dat doe ik wel vaker. Ik ben namelijk wat minder goed in het verzinnen van
compleet nieuwe dingen, vind ik zelf. Maar ik vind meestal wel een bepaald deel uit het ene recept lekker en een ander aspect uit een ander recept. Dus combineer ik die dan.
Mix en match. Meestal pakt dat wel goed uit (alleen bij koekjes moet je een beetje
op de verhoudingen letten, die steken nogal nauw).
Zo ook met deze zoete pompoen taart met walnoten topping.
Ingrediënten (in ieder geval
genoeg voor 1 taart in een lage
taartvorm 30cm doorsnede, ik had van de vulling en de deegbodem zoveel dat ik
genoeg had voor 1 grote en kleine taart, dus 20 porties ongeveer)
1. Voor de topping
200 g walnoten
150 g bruine suiker
Snuf kaneel
Snuf zeezout
2. Voor de bodem
250 g bloem (plus wat extra om te
bestuiven)
50 g poedersuiker
125 g ongezouten kode boter, in
kleine blokjes
1 ei
Scheut melk
3. Vulling
1 pompoen, in stukken (niet
geschild wel de zaaden verwijderd)
½ liter volle melk
1 vanillestokje
200 g kristalsuiker
500 ml geklopte slagroom
2 eieren
Snuf speculaaskruiden (je kan ook
zelf een kruidenmengsel maken van kaneel, gember, kardemom, kruidnagel,
anijszaad etc)
Snuf anijszaad
Bereiding
Maal alle
ingrediënten voor de topping in de keukenmachine tot het fijn kruimelig is. Dit
kan eventueel een dag eerder al gedaan worden.
Het deeg kun je met de hand of in een keukenmachine maken. Zeef vanaf enige hoogte de bloem en poedersuiker in een grote mengkom. Werk de boter met je vingers door het droge mengsel tot het de consistentie van grof broodkruim heeft. Doe er het ei en de melk bij en kneed het deeg tot een gladde bal. Kneed niet te lang door, anders wordt de bodem
elastisch en taai in plaats van kruimelig en krokant.
Over na het koken van de pompoen |
Alle ingredienten voor de vulling |
De vulling |
Stuif wat bloem op de bal deeg en op een schoon werkvlak, en druk de bal uit
tot een dikke, platte schijf. Stuif er nog wat bloem op, wikkel het deeg in een
stuk keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast. Vet een springvorm met
antiaanbaklaag van 25 cm in met olie. Bestuif een schoon werkvlak en je
deegroller met bloem, en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve
cm. Wikkel het deeg om de deegroller en rol het boven de springvorm af. Druk
het deeg ook goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de
stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg,
leg er een stuk keukenfolie op en zet de bodem 30 minuten in de vriezer. Verhit
de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).
Doe intussen de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes)
in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren
zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt.
Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens
de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes
pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje
eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en
fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel
op de pan om te
voorkomen dat er een vel op komt.
Deeg in de vorm |
Klaar voor het blindbakken |
Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de
deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst en bak
hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit
(bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven
tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en
verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).
Kluts de 2 eieren en doe deze samen met de geklopte slagroom en de speculaaskruiden/het kruidenmengsel bij het pompoenmengsel en maal alles nogmaals goed door elkaar en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven. Haal dan de taart uit de oven en verdeel het topping mengsel er overheen. Zet nog 10-15 minuten terug in de oven. De taart is klaar als het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig is. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten