Zoeken in deze blog

donderdag, januari 02, 2014

Bruscetta (2): toast met champignons of champignons met brood

Allereerst een gelukkig nieuwjaar natuurlijk. Het was de afgelopen tijd wat druk.. met feestdagen, een nieuw huis, werk en andere bezigheden. Dus het bleef wat rustig op dit blog. Maar bij een nieuw jaar horen goede voornemens.. die van mij: wat vaker posten op dit blog. 

Ik deelde al eerder een heerlijk recept van Guy Mirabella, een bruschetta met saucijzen. Hieronder vind je nog zo een gouden combinatie met brood: gebakken champignons. Guys boek 'Ciao Italia' staat echt vol met heerlijkheden. Hij is niet zuinig met ingrediĆ«nten en zijn gerechten zitten dan ook vol met smaak.


Deze Italiaanse klassieker is zeer geschikt voor een stoer Italiaans diner. Of maak kleine pakketjes in aluminiumfolie en bereid het op haard- of kampvuur. Ik serveerde eens een grote schaal samen met een schaal bruschetta's, bij wijze van voorgerecht. Je kan deze paddenstoelen maken zonder ze op het laatst op het brood te storten en ze dan serveren op toast. Gebruik dan bijvoorbeeld het recept van vorige keer. Of je serveert ze zoals in dit recept beschreven, met het brood gescheurd eronder. Lekker glas rode wijn erbij en lepelen maar.

Ingrediƫnten (voor 4 personen)
60 g geraspte pecorino met peper (of combineer pecorino met een snufje peper)
15 g vers broodkruim
1 teen knoflook, fijn gehakt
1 eetlepel vers gehakte peterselie, plus wat extra om te serveren
1 eetlepel vers gehakte rozemarijnblaadjes, plus wat extra om te serveren
1 eetlepel vers gehakte tijm, plus wat extra om te serveren
rasp en sap van 1 kleine citroen
2 ansjovisfilets, fijngehakt
80 ml olijfolie, plus 2 eetlepels extra
scheutje cognac
500 g kleine tot middelgrote kastanjechampignons
zout en versgemalen peper
1/2 ciabatta

Bereiding
Doe de pecorino, het broodkruim, de knoflook, de kruiden en citroenrasp in een kom. Doe in een andere kom het citroensap, de olijfolie, de ansjovisfilets, olie, cognac en champignons en schep voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en meng nogmaals. Voeg het kaas en kruidenmengsel toe en roer nog een keer voorzichtig.
Verwarm de oven voor op 200 C graden. Leg het champignonmengsel op een grote, licht met olie ingevette bakplaat. Dek de plaat af met wat aluminiumfolie en laat daarbij geen openingen vrij. Laat 30 minuten bakken in de oven, verwijder dan het folie en laat nogmaals 15 minuten bakken.
Scheur het brood intussen in hapklare stukjes en leg op een andere bakplaat. Sprenkel er de 2 eetlepels olie overheen, bestrooi royaal met peper en schep door elkaar. Zet de bakplaat de laatste 15 minuten van de bereidingstijd in de oven bij de champignons, of tot het brood aan de buitenkant goudgeel en knapperig is (het mag in het midden nog een beetje zacht zijn).
Leg om te serveren het brood op een groot bord en verdeel de champignons en het bakvocht erover. Bestrooi met nog wat peterselie, tijm en rozemarijn.

Geen opmerkingen: